Днес е Цветница. Православният свят почита големия Господски празник Вход

...
 Днес е Цветница. Православният свят почита големия Господски празник Вход
Коментари Харесай

Празнуваме Цветница, католиците - Великден

 Днес е Цветница. Православният свят уважава огромния Господски празник Вход Господен в Йерусалим. В същото време католиците честват Великден. Лазаровден, една седмица преди Възкресение Христово и е един от най-тачените пролетни празници. На този ден  Исус Христос влиза в Йерусалим, посрещнат с маслинови и лаврови клончета.
Според евангелските текстове Христос влиза на ослица в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клончета от маслина и го популяризират като месиански цар с възгласи " Осанна ". Предишния ден Христос е върнал към живота Лазар, по тази причина е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител.

Влизането на Исус Христос в Йерусалим бележи пътя му към страданието в името на човечеството и изкуплението на греховете му. Затова идващите дни до  Възкресение Христово се назовават Страстна седмица и значат тъга и страдалчество.

На Цветница в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клончета, които заменят палмовите клончета - вайи, като че ли още веднъж посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се прави на всенощното бдение в събота вечер.

 След богослужението християните отнасят осветените върбови клончета в домовете си, с цел да ги пазят от заболявания и несгоди. Осветената върбова клонка се пази цяла година пред домашната икона.

Днес имен ден честват всички, носещи имена на цветя, растения, шубраци и дървета - Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Въпреки строгия великденски пост, през днешния ден може да се яде риба.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР